SÖYLER SANAT AKADEMİSİ
KEMAN DERSLERİ
KEMAN
Keman'nın Tarihi ve Özellikleri
Hoşgeldiniz,
Keman, Viyola ve Viyolonsel'in de yer aldığı Violin ailesinin hemen hemen en yüksek tonda çalan ve en küçük üyesi olmaktadır. Kemanda 4 adet tel yer almaktadır. Akord sesleri ise pesten tize kadar ve sol, re, la ve mi şeklindedir. Keman, başlıca 8 kısımdan oluşur. Bu kısımlar: Gövde, üst kısım, alt kısım, siyah tahta, telleri tutan köprü arkasındaki siyah abanoz kısım, eşik, salyangoz ve anahtarlardır. Yapımı zor olan kemanın boyu 60-62 santimetredir. Bunun 38 santimetresini gövde, 25 santimetresini ise sap teşkil eder. Gövdenin içi boş olup, ince tahtadan yapılır. Kemanın yayına Arşe denilmekte olup Arşe yapay ve ya gerçek at kılından yapılabileceği gibi Ham Misina diye adlandırılan bir madden de yapılabilir. Keman yayı 75 cm uzunluğundadır. Ayrıca keman yayını düzgünleştirmek ya da sesi güzelleştirmek için Arşe'ye reçine sürülmektedir.
Keman’ın ilk kez nerede yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, atı ilk evcilleştiren ve atın kuyruk kıllarını müzik üretmede kullanan Asya toplumlarında, müziğin gelişimi için büyük anlam taşıyan yayın en ilkel biçimiyle karşılaşılır. Bu sebeple yaylı bir çalgı olan Keman'ın da ilk atalarının Orta Asya kökenli olduğunu söyleyebiliriz.
Rebab Keman'ın en önemli atalarından biridir. Ayrıca Endülüs devrinde yaylı çalgıların Avrupa’da tanınmasına ve yayılmasına da yardımcı olmuştur. Kemanın oluşumundaki bir sonraki evrede karşımıza 3 telli Vielle A’archet çıkar. Omuza dayanarak çalınan ilk enstrümanlardır. Fransa’da gezici saz şairleri tarafından çalınarak gelişimi ve halka ulaşması sağlanmıştır. Bugün bildiğimize benzer ilk keman ise 1550’lerde İtalya yarım adasında ortaya çıkmış, Keman yapım ustası Andrea Amati, 1555 yılında ilk Keman'ı yapmıştır. Sonraki yüzyıllarda İtalya’da Keman gelişimi artarak Fransa, İngiltere, Almanya, Rusya ve diğer ülkelerde devam etmiştir. Keman asıl biçimini korumakla birlikte 18. yüzyılda bazı değişikliklere uğramıştır. Çağdaş kemanda gövde ve sap daha uzun, köprü daha yüksektir.
Keman’ın Türkiye’ye ne zaman geldiği kesin olarak bilinmiyor. İstanbul ve Trabzon gibi Lâtin ülkeleri ile sıkı ilişkiler bulunan şehirlerde çok eskiden beri Keman’ın en eski örneklerinin bulunduğu bilinir. Kanunî Sultan Süleyman‘ın sadrazamlarından Makbul İbrahim Paşa’nın Keman çaldığı biliniyor.
Keman’dan önce musikimizin yegane sazı Rebab idi. Sultan 1. Mahmud dönemi Keman’a Viola d’Amore deniyordu ki, bu sazın Türk benzeri yakın zamanlara kadar kullanılmış olan Sine Kemanı’dır. Kemani Corci’ye kadar bütün kaynaklara göre, eski Türk Kemanı'nı yani Sine Kemanı’nı çalanlar Türk olduğu halde, 18. yüzyıl, daha doğrusu Corci’den sonra Türk olmayan kimseler Batı Kemanı'nı çalmağa heves etmiştir. Yedi teli olan Sine Keman’ın sesi biraz boğukça olduğu ve Kemençe sesine benzediği için, musikiden anlayanlar daha çok tercih ediyordu. 19. yüzyıl başına kadar Keman çalan sanatkarlar Keman’ın her iki türünü de kullanmışlardır. Daha sonra Sine Kemanı unutulmuştur. Son icrakarları Mustafa Sunar ile Nuri Duyguer olmuştur .
Söyler Sanat Akademisi'nde kadromuzdaki kıymetli hocalarımızdan ve eğitmenlerimizden Birebir Özel Keman Dersleri ya da Birebir Grup Keman Dersleri veya Online Özel Keman Dersleri alarak siz de Gitar çalmayı öğrenebilir ya da mevcut seviyenizi ilerletebilirsiniz.
Birebir Keman Dersleri
(Özel veya Grup)
Birebir Keman Dersleri daimi olarak Taksim ve Kavacık İstanbul TR ve West Bay, Doha QA şubelerimizde verilmektedir.
Taksim ve Kavacık, İstanbul - Türkiye şubelerimizde; Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde ders yapılmaktadır.
West Bay, Doha - Katar şubemizde; Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde ders yapılmaktadır.
Derslerimizde; Başlangıç seviyesi, orta seviye, ileri seviye olmak üzere öğrencilerin seviyelerine göre 3 kademeli bir eğitim yapılmaktadır. Eğitmenlerimiz tarafından kayıt öncesi yapılan seviye testi ile bu seviye belirlenmektedir. Birebir derslerimiz tercihinize ve kontenjan durumuna bağlı olarak özel veya gruplar halinde yürütülmektedir.
London Müzik Akademisi ile mevcut Akreditasyon Programı'na katılıp sertifika almak isteyen öğrencilerimizin minimum 20 kişiden oluşan İleri Seviye Programı'na katılıp başarı ile bitirmiş olmaları gerekmektedir (sadece Türkiye'deki şubelerde olabilir).
Akademimiz bünyesinde Birebir Keman Dersleri için ücret konusunda eğitim kadromuzda bulunan hocalarımız ve eğitmenlerimizin niteliklerine göre farklı fiyat politikası izlenmektedir. Birebir Keman Dersleri için tercih ettiğiniz hocalarımız ve eğitmenlerimizin ders programı ve ders ücretleri konusunda lütfen bizimle irtibata geçiniz. Bize sitemizdeki telefon numaralarımız, e-posta ya da sitedeki sohbet üzerinden ulaşabilirsiniz.
Online Keman Dersleri
(Özel)
Bildiğiniz üzere yaklaşık 2 yıl süren pandeminin ardından pek çok kurum ve kuruluş online sisteme geçti. Bizler de kendimizi bu yönde hazırladık ve online derslerimizle sizlere hizmet vermeye başladık.
Online Özel Keman Derslerimiz Türkçe dilnde, Facebook, Instagram, WhatsApp, Telegram, Duo, Zoom veya Skype uygulamalarından sizin tercih edeceğiniz biri üzerinden video konferans ile gerçekleştirilmektedir.
Online Özel Keman Dersleri'mizde; aynı Birebir Keman Dersleri'nde olduğu gibi başlangıç seviyesi, orta seviye, ileri seviye olmak üzere öğrencilerin seviyelerine göre 3 kademeli bir eğitim yapılmaktadır. Eğitmenlerimiz tarafından yapılan seviye testi ile öğrencilerimizin seviyeleri önceden belirlenmektedir.
Akademimiz bünyesinde Online Keman Dersleri için ücret konusunda eğitim kadromuzda bulunan hocalarımız ve eğitmenlerimizin niteliklerine göre farklı fiyat politikası izlenmektedir. Online Keman Dersleri için tercih ettiğiniz hocalarımız ve eğitmenlerimizin ders programı ve ders ücretleri konusunda lütfen bizimle irtibata geçiniz. Bize sitemizdeki telefon numaralarımız, e-posta ya da sitedeki sohbet üzerinden ulaşabilirsiniz.
Derslerimiz: